שלא כמו בעבר, כיום, סוחרים המנהלים את השקעותיהם באופן עצמאי חשופים למגוון רחב של שווקים ותחתם נכסים וחשוב לעמוד על הייתרונות והחסרונות במצב בו קיים מגוון שכזה.
המונח וורסטיליות (מגוון) נאמר לחיוב ולשלילה כשמדובר במסחר, שכן מומלץ לשמור על פיזור ההשקעות מהסיבה הפשוטה שכל שוק יכול בשלב כזה או אחר להיות נתון תחת השפעות גיאופוליטיות שלא ניתן לצפות ועל כן פיזור השקעה יישמור על נתח באפיקים נוספים מלבד אחד שנמצא תחת לחץ מכירה.
כמו כן חשוב להבין כי בסופו של דבר אנחנו מדברים על כסף. כסף המקרה הזה הוא כמו מים – זה לא משנה אם הם בים או באויר – כמות המים נתונה ומשכך תהיה במקום אחד או אחר בצורה כזו או אחרת, אבל תהיה זהה.
אותו הדבר כמו כסף – שכאשר מורגש לחץ בתחום מסויים, מניות למשל, מופנים כספיי השקעה לאפיקים אחרים כמו סחורות.
סחורות הן מוצרים פיסיים אותם ניתן לכרות, להפיק או לגדל כאשר בעבר הרחוק שימשו כסחר חליפין אך כיום נסחרות על ידי מסמך הנקרא חוזה עתידי ובכך מאפשרות נגישות מסחר גם לאלו שלא מחזיקים בהן.
בקבוצת הסחורות ניתן למצוא מוצרי כריה ושאיבה כגון זהב, כסף, פלדיום ונפט ומוצרי מזון כגון סוכר, חיטה, קפה ותירס.
לארי וויליאמס – אחד מסוחרי הסחורות המוכרים והמצליחים בעולם, הסביר מדוע שוק הסחורות הוא המועדף עליו באומרו "סחורות הן המוצר היחיד להן תמיד תהיה דרישה ואף ניתן לומר בבטחה שזו בעלייה מתמדת".
אפיק השקעה בסחורות חשוב לגיוון התיק, אבל לפני שנשקול לקחת בו חלק יש להכיר בגורמים השונים המניעים אותו – אותם ניתן לחלק לשולשה נושאים עיקריים:
כמות השפעות גאופוליטיות וזיקה לערכו של הדולר.
בנוגע לכמות נראה כי המשוואה פשוטה – כמות הסחורה המשווקת לשוק בהשוואה לרמת ביקוש המוצר תגדיר אם מחיר הסחורה יעלה או יירד.
אך יש לקחת בחשבות גם את החברה האחראית על אספקה, כאשר לפני מספר שנים אחת מהחברות הגדולות לכריית זהב באוסטרליה פרסמה כי לא תוכל לספק את הכמות לה התחייבה בתחילה – ומשכך קפץ מחיר הזהב שכן משוואת האיזון בין האספקה לצריכה השתנתה ברגע.
כדי שנוכל למנות השפעות גיאופוליטיות כגורם משפיע במחיר סחורות יש קודם כל להבין כי לא כל הסחורות נתונות להשפעה תחת אותם גורמים.
לדוגמא – הזהב נתון למשוואת היצע וביקוש אך יותר מכך מושפע הזהב ממחירו של הדולר. ומנגד הנפט, שנחשב לסחורה משמעותית מאוד, מחובר למחיר הדולר וליחסי ארה"ב-קנדה שכן ארה"ב רוכשת מקנדה נפט ושינוי בין ערך הדולר האמריקאי לדולר הקנדי גורר אחריו השפעה על עלות הנפט מצידה של ארה"ב, אך יותר מכל נחשב הנפט לסחורה גיאופוליטית, שכן כל שינוי – לרבות סנקציות ייצוא על אירן, פגישה בין אופ"ק, משבר יחסים בין רוסיה למדינות במזרח התיכון, קשיי מסחר מכיוונה של סין ועוד ועוד – יכולים להטיס או לרסק את מחירו.
והגורם השלישי אותו יש לקחת בחשבון ואף נמנה כבר במאמר זה הוא ערכו של הדולר.
מכיוון שערך הסחורות נמדד בדולר, אך לא כמו מניות או מדדים, מדובר בשוק חיצוני העומד בפניי עצמו מול מטבעות ונכסים אחרים. ערכו של הדולר כמטבע מגדיר שינויים הפוכים בערך הסחורות, לדוגמא: כאשר ערך הדולר יורד בשוק המטבעות, נצטרך לשלם יותר דולרים כדי לקנות את אותה כמות הזהב, הנפט או החיטה – ועל כן ישנה קורולציה הפוכה בין הנכסים השונים.
בשורה התחתונה ניתן לומר כי שוק הסחורות מהווה את מקום המפלט לסוחרים כאשרים המצב בשוק המניות מתערער – ולכן חיוני הוא כאפיק השקעה נוסף לגיוון תיק המסחר. לקריאה מורחבת בנושא מסחר בסחורות